Connect en check mijn 101+ recommedations op LinkedIn
Het is niet altijd even makkelijk om je doelgroep en niche te kiezen.
Er zijn zoveel onderwerpen en niet elk onderwerp zal interessant genoeg zijn voor klanten. Het is natuurlijk iets heel persoonlijks, je moet er namelijk veel over weten en je moet het leuk vinden natuurlijk! Daarnaast zijn er super veel keuzes en het kan lastig zijn om er maar één te kiezen.
Ook is het lastig in te schatten welke doelgroepen je nou eigenlijk bereikt en of dit de doelgroep is die je wilt bereiken.
Je doelgroep en niche kiezen is niet zo lastig als dat je denkt, in dit blog leg ik het uit!
Wat is een doelgroep en wat is het verschil met een niche?
Als we Googelen op ‘doelgroep segmentatie’ en 'niche', is er heel veel informatie te vinden. Je kan segmenteren op: leeftijd, demografie, gedrag, etc. Datzelfde geldt voor niches; wanneer je hier op Googelt, krijg je een stortvloed aan modellen, die beweren dat jouw niche zich bevindt, daar waar jouw passie, skills en ervaring elkaar kruisen.
Mijn ideale niche
Ik ben van mening dat dit handiger en makkelijker uit te leggen valt.
Ik geloof in het kruispunt tussen:
Je moet het zo zien:
Er zijn een drie markten:
En binnen die drie markten hebben we een aantal submarkten. Denk bij de geldmarkt aan:
En als we dan op die submarkten in gaan zoomen, komen we bij de niches. Denk bij beleggen bijvoorbeeld aan: beleggen voor beginners. In die niches vind je dan hét probleem dat opgelost dient te worden.
Doelgroep/ideale klant
Nu weer terug naar dat kruispunt.
Passie en het probleem spreken voor zich. Nu die groene cirkel: doelgroep/ideale klant. Je hebt een doelgroep, die kan je segmenteren op: geslacht, leeftijd, demografie, etc. Maar je hebt ook een ideale klant en die twee zijn niet hetzelfde.
In mijn ogen is je ideale klant iemand die in die doelgroep zit, maar (om welke reden dan ook) vind jij het fijn om juist met die persoon te werken. Dat kan dan bijvoorbeeld zijn, omdat diegene genoeg geld heeft. om je direct te kunnen betalen.
Als we dan weer een laag dieper gaan kijken, zien we dat jouw ideale klant ook één of meerdere problemen heeft. Dan is jouw niche het probleem dat jij kan oplossen.
Een niche kiezen
Je zou kunnen zeggen dat je met elk probleem dus altijd een niche hebt. Als we dat veronderstellen, kunnen we ook aannemen dat elke (online) training ook een niche is, nu moeten we dus gaan kiezen. We moeten een niche kiezen om de volgende redenen:
Vind jij het lastig om te kiezen? Laat dan weten in de reacties wat je precies zo lastig vindt. Wellicht kom je mensen tegen die in dezelfde situatie zitten en misschien kun je ook elkaar helpen of adviseren.
Kiezen is een kwestie van een knoop doorhakken. Soms is het een groter risico om niet te kiezen, dan om wel te kiezen Als je niet kiest zijn de gevolgen dat je tijd verliest en energie verspilt. Niet kiezen betekent ook dat je niemand kan helpen, omdat je geen probleem hebt om op te lossen.
Mijn keuzes
Als je toch niet kiest, doe dan wat ik deed toen ik begon met 101werkvormen.
In 2012 wist ik nog niet precies waar ik mee bezig was, ik wist alleen dat ik een passie had voor actieve- en ervaringsgerichte werkvormen. En die ben ik maar gewoon gaan delen. Ik ben wekenlang bloggen gaan posten en mensen, die vragen hadden op LinkedIn, gaan helpen. Ik had op dat moment niet bewust mijn keuze voor die doelgroep gemaakt, ik ben gewoon mijn kennis gaan delen.
Je niche heroverwegen is prima
En het is ook prima om opnieuw te kiezen, dat heb ik namelijk ook gedaan.
Ik ben op een gegeven moment kennis gaan delen over passief inkomen. Voor mij was passief inkomen iets bouwen, éénmalig, wat je daarna oneindig vaak kan verkopen. Dat vond ik supergaaf en ik kreeg ook aanvragen van mensen die zeiden: “Hugo, zou je me kunnen coachen” of “Geef eens een seminar”.
En wat ik toen merkte was dat de meeste mensen die geïnteresseerd waren, mensen waren die alleen maar slapend rijk wilde worden. Toen maakte ik de keuze dat dat niet mijn weg was. Ik wilde eigenlijk niet die mensen helpen, dus ben ik gestopt.
Wil je vaker gevraagd worden?
Ben je er wel aan toe om je niche te kiezen? Je kan het ook zo doen:
Laatst ben ik begonnen met dagelijks bloggen. Hier, op hugobakker.com, deel ik in de breedte heel veel kennis en dan zie ik wel wie daarop af komen. Het doel is dus: zoveel mogelijk traffic genereren via zoekmachines (Google, YouTube, Pinterest, etc.) en dan segmenteren. Dus gebaseerd op categorieën, help ik verschillende groepen met hun specifieke problemen.
De twee sleutelvragen bij het kiezen van je niche zijn eigenlijk:
Mijn advies aan jou is, ga gewoon die knoop doorhakken, wetende dat je altijd nog kunt veranderen. Een handig hulpmiddel wat jou hierbij kan helpen, is dit boek:
‘Gevraagd worden’ gaat ervoor zorgen dat jij na het volgen van de 10 stappen gewoon véél minder aan marketing hoeft te gaan doen, omdat je simpelweg gebeld wordt door je klanten.
In dit boek vind je naast de theorie en het stappenplan ook reflectievragen en interviews met 10 experts, die veel gevraagd worden, waaronder: Jos Burgers, Nisandeh Neta, en Remco Claassen.
Je doelgroep en niche kiezen is dus eigenlijk best wel simpel, vind je niet?
Ik ben heel benieuwd naar je reactie!
1. Wat is je grootste les uit dit blog?
2. Misschien heb je nog een aanvulling...
3. Misschien heb je een vraag, stel hem gerust...
Geïnspireerd?
Ben je trainer/coach/therapeut en wil je het liefst 'gevraagd worden'?
Download mijn boek t.w.v. €24,95 nu gratis in de vorm van een ebook;
Ben je trainer/coach/therapeut en wil je het liefst 'gevraagd worden'?
Download mijn boek t.w.v. €24,95 nu gratis in de vorm van een ebook;
Hugo Bakker Trainer en Coach
Bij de Watertoren 25
2871 SW Schoonhoven
management@hugobakker.com
KVK: 24411666